EDU COMELLES “Agost”

10,00

490 en estoc

SKU: sp30cd Categoria:

Donem la benvinguda a spa.RK a Edu Comelles, artista de sòlida trajectòria que no necessita exactament padrins, que ens honora que ens accepti com a còmplices en l’edició del seu nou treball. Comelles no és cap jovenet inexpert, ni un artista que llanci senyals de fum en cap de les tres mil plataformes que serveixen a aquest ús. És un dels artistes més interessants del panorama experimental nacional, instal·lat a la capital del Túria des de fa anys, que igual composa en solitari que col·labora amb vuit músics, que és tan capaç de fabricar micros de contacte com de testejar programes i apps, que pot editar discos d’amics a Audiotalaia, la seva talaia personal, com crear instal·lacions site-specific investigant en les fronteres de l’art sonor. La seva inquietud i obertura de mires no només l’allunya de l’experimental i de l’escena que l’ha vist créixer, sinó que fa difícil penjar-li etiquetes estretes: experimental, sí; però amb un profunditat musical i dards que disparen en múltiples direccions.

Amb deu treballs editats en solitari, sense comptar altres projectes en els quals col·labora, Agost és un nou repte en la seva carrera, un disc creat a partir d’un únic enregistrament de so, d’un únic arxiu d’un minut de durada: el so del seu dit lliscant per una copa de vi. I aquest punt de partida, una vegada escoltat el disc, es revela com totalment anecdòtic, una arrencada que s’instal·la en l’hedonisme mandrós d’un final d’estiu. Però el veritable tour de force és enfrontar aquest element únic a la musicalització, a una harmonia plena de color, contrastos rics i saturació d’ambients, i sobretot a un diàleg musical amb violoncel, piano, bateria i guitarra elèctrica, on convidats de luxe com Sara Galán, Lucy Claire, Avelino Saavedra i Fernando Junquera sumen i resten, posen i prenen, dialoguen amb l’artista.

Ara que s’apropa l’hivern, Agost és un disc perfecte per recuperar els lleus rajos de sol del final d’una tarda de finals d’estiu. Un disc que irradia lluminositat però també una intensitat inusual. Agost és un homenatge ideològic al sampler, amb més picades d’ullet a Herbert i a Matmos que a Pierre Schaffer, on la idea del mes més mandrós de l’any, el concepte del final de l’estiu –enològic, compartit, viu; aquests estius del no fer res- es desplega en minuts de placidesa i tensió, de field recordings incrustats en el seu ADN, de percussions que esgarrapen botes de vi, que, a diferència de l’estiu de Fennesz, realment s’acaba i deixa pas a la tardor. Ambient digital i de fusta.